Kredit od 25 miliona evra za mala i mikro preduzeća

Bez autora
Mar 28 2010

Investicioni fond za mikrofinansiranje, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), i Banka inteza potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 25 miliona evra. Sredstva su namenjena kreditiranju malih i mikro preduzeća i preduzetničkog sektora u Srbiji, koji je osetio snažne posledice svetske ekonomske krize. Banka inteza će na taj način povećati obim plasmana sektoru malih preduzeća i poljoprivredi, gde je potreba za finansiranjem posebno izražena. Dugoročni krediti za mala preduzeća podržaće banku u kreditiranju i doprineti unapređenju uslova kreditiranja kroz produženje roka otplate za više od 1.500 novih klijenata. Ta kreditna linija će imati i značajan razvojni uticaj na celokupnu srpsku privredu, doprinoseći povećanju prihoda, očuvanju radnih mesta, ali i otvaranju novih.

Kredit od 25 miliona evra za mala i mikro preduzećaInvesticioni fond za mikrofinansiranje, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), i Banka inteza potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 25 miliona evra.

Sredstva su namenjena kreditiranju malih i mikro preduzeća i preduzetničkog sektora u Srbiji, koji je, kako se navodi, osetio snažne posledice svetske ekonomske krize.

Banka inteza će na taj način povećati obim plasmana sektoru malih preduzeća i poljoprivredi, gde je potreba za finansiranjem posebno izražena.

Kako se navodi, dugoročni krediti za mala preduzeća podržaće banku u kreditiranju i doprineti unapređenju uslova kreditiranja kroz produženje roka otplate za više od 1.500 novih klijenata.

Prema rečima direktora operativnih poslova u EFSE Silvije Višnjevski, ta kreditna linija će imati i značajan razvojni uticaj na celokupnu srpsku privredu, doprinoseći povećanju prihoda, očuvanju radnih mesta, ali i otvaranju novih.

EFSE je jedan od najznačajnijih kreditora sektora mikro i malih preduzeća u jugoistočnoj Evropi. Od svog osnivanja u decembru 2005. godine, fond je uložio više od 710 miliona evra na ovom području i tako omogućio plasman više od 200.000 kredita, namenjenih ne samo preduzetničkom sektoru već i domaćinstvima sa nižim prihodima.

Fond je spreman da u 2010. godini investira preko 200 miliona evra u zemljama jugoistočne Evrope, čime će obezbediti neophodnu finansijsku podršku za više od 20.000 malih preduzeća, dodaje se u saopštenju.

Banka inteza ima 1,4 miliona klijenta, 210 poslovnica u 120 gradova u Srbiji i zapošljava 3.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik